"Schaffa, schaffa, Hüsle baua"

Kun on asunut täällä jo lähes neljä kuukautta, on päässyt myös oppimaan Itävallan kulttuurista paljon. Etenkin Vorarlbergin kulttuurista, sillä tämä alue kuulemma on hieman erilanen muuhun Itävaltaan verrattuna. Vorarlberg on Itävallan läntisin alue ja se sijaitsee lähellä Sveitsiä. Oma murre on tällä alueella merkittävä ja se poikkeaa kuulemma muiden Itävallan murteista. High Germanin puhuminen on kuulemma jopa vaikeaa, vaikka sitä opetetaan kouluissa. Kaikkialla täällä ei myöskään puhuta englantia. Monesti löytää aina jonkun joka osaa enkkua, mutta pienemmissä putiikeissa ja ruokapaikoissa ei välttämättä kukaan osaa kieliä. Saksan perusteet ovat siis melko tärkeät täällä ja olenkin päässyt kehittämään kielitaitoani tänä aikana. Alueen murretta en osaa, mutta selkeän saksan ymmärtäminen onnistuu ja vähän myös puhuminenkin. Hauska tarina kielitaitoon liittyen syntyi, kun kerran tilasimme ostoskekuksen ruokalasta pizzaa. Kaverini oli tarkoitus tilata kaksi palaa, mutta ruokalan pitäjät eivät häntä ymmärtäneet ja hän maksoi kahden sijaan kolmesta palasta ja sai vain yhden palan. Sotku syntyi, kun kaksi muuta kaveria tilasivat myös pizzoja ja maksoivat omansa. Saimme kuitenkin lopulta rahat takaisin ylimääräisistä ja pystyimme nauramaan tapahtumalle jälkeenpäin.

Vorarlbergin aluetta ympäröivät Alpit, jotka ovat paikallisille tärkeitä. Maanviljelijät vievät lehmät ja vuohet vuorille laiduntamaan ja maidosta tehdään paljon juustoja sekä käsin että tehtaissa. Hassua on, kun niin lähellä kaupunkia vaeltaa lehmiä ja vuohia. Kun kävelen asuntolalta 500 metrin päähän, nään jo vuohia vuoren rinteillä. Ymmärtääkseni myös paikallisille työn teko ja asennointuminen työhön on tärkeää. Vorarlbergiläiset ovat suunnitelmallisia ja ahkeria. Motto "Schaffa, schaffa, Hüsle baua" tarkoittaakin suomennettuna "työtä tee, rakenna talo".

Maa on katolinen ja joka kylällä ja kaupungissa on yksi tai useampi katolinen kirkko. Kalenterissa on myös paljon katolisia vapaapäiviä, joita meillä ei Suomessa ole. Välillä ihmettelenkin, miksi meillä on vapaata koulusta. Jassen on yksi korttipeli, jota täällä pelataan omalla erikoiskorttipakalla. Oli hauskaa päästä oppimaan peli, vaikka jotain samankaltaista peliä olin aiemmin pelannut. Yksi häämentävä asia on, kun monessa paikkaa sisällä saa tupakoida, mikä ei Suomessa tulisi kuuloonkaan. Tosin tiesin jo entuudestaan, että ainakin Saksassa on yleistä polttaa monissa ravintoloissa sisällä, joten asia ei tullut niin suurena yllätyksenä.

Perinteisiä ruokiakin täällä riittää. Makkarat ja meetvurstit ovat parempia kuin kotona ja juustovalikoimat ovat laajat sekä kotitekoisia tuotteita arvostetaan. Paikalliset syövät joskus välipalana meetvurstitikkuja, mikä on minusta huvittavaa. Aamupalana saatetaan syödä hilloa leivän kanssa, ei puuroa tai tummaa leipää kuten kotona. Spätzle on pastan tyylinen ruoka, jonka jokainen Itävalatalainen tuntuu tietävän. Täytetyt dumplingit ovat suosiossa ja joskus lounaana saattaa olla jopa makeita aterioita. Oluita juodaan usein ja joskus myös Radler-juomaa, joka on laiemeampi oluen ja mehun sekoitus. Täällä olen tajunnut, kuinka paljon jäätelöä meillä Suomessa myydään. Valikoimat ovat melko pienet täällä siihen verrattuna.

Vaikkain ruokakaupoissa tuotteet ovat hieman halvempia kuin Suomessa. Koulussa ruoka on vähän kallimpaa, eikä aivan niin terveellistä kuin Suomessa. Opiskelijalounaan salaatista pitää maksaa erikseen, eikä leipäkään kuulu valikoimaan. Suomessa oli tottunut rajattomaan määrään salaattia ja leipää koulun ruokalassa. Oman yliopiston ruokia on ollutkin vähän ikävä ja arvostaa nyt jo eri tavalla. Myöskin koulussa jotkin asiat on hoidettu eri tavalla kuin Lappeerannassa yliopistossani. Osin vaikuttaa se, että FH Vorarlberg on ammattikorkean tasoa ja se näkyy myös opetuksen ollessa käytännöllisempää. Myöskin usein poissaoloista pitää ilmoittaa opettajalle, kun taas akateemisen vapauden myötä Suomessa poissaoloja ei kukaan seuraa. Oppiminen on opiskelijan omalla vastuulla.







When I have lived here almost for four months I have learned a lot about Austrian culture. Especially the culture of Vorarlberg because they say that this area is a little bit different compared to the rest of Austria. Vorarlberg is the most western area in Austria and it is located near Switzerland. People here speak their own dialect which is a bit different than dialects in eastern parts of Austria and that is one important thing of the culture here. I heard speaking High German is even sometimes hard even though it is taught at school. Also English is not spoken everywhere here. Most of the times you are able to find someone who speaks English but in some smaller shops or restaurants might be that nobody could speak it. Knowing basics of German is important and I have had a chance to develop my skills in that language during this time. I can't speak the dialect but unterstanding High German is easier and I can speak a little bit. One funny thing happened in the spring when we were ordering pizza in a shopping mall. My friend's purpose was to order two slices of pizza but instead of that he paid for three and got only one. The workers in the restaurant didn't unterstand him and the mess started when two other friends were ordering their pizzas at the same time. Finally he got his money back and we could laugh about it later.

The Alps surround the area of Vorarlberg and the mountains are important for locals. The farmers take cows to the mountains in the summer and milk and cheese is produced both by hand and in the factories. It's funny when I can see cows and goats so close to the city. When I walk 500 meters from my place I will already see cows in the hills. Right mentality for working is important for locals. Vorarlbergers are systematical and diligent. Motto "Schaffa, schaffa, Hüsle baua" is transtaled "Work, work, build a house".

This country is catholic and every village has a church or two. Also in the catholic calendar there is many day offs that we don't have in Finland. Sometimes I am wondering why we have a day off from school. Jassen is one card game that they play here with a special deck of cards. It was fun to get to know a new game even though I had played something similar. One confusing thing is when inside many restaurants it is allowed to smoke which would never happen in Finland. Altough I knew before that at least in Germany it's common to smoke inside so that thing wasn't so big surprise.

There is plenty of traditional foods here. Sausages and mettwursts are better than in my home country and there are more choices of cheese. Locals eat sometimes mettwurst sticks as snacks which I found funny. As breakfast people might eat jam with bread. No porridge or dark bread like back home. Spätzle is a pasta meal which every Austrian seems to know. Filled dumplings are poplar and sometimes there might be sweet dishes as lunch. Beer is drinked often and sometimes Radler drinks which is lighter mix of beer and juice. Here I have realized how much ice cream we sell in shops in Finland. Here the choices are lot smaller compared to that.

Though products are litte bit cheaper in the supermarkets than in Finland. The food at school is more expensive and not so healthy. Salad and bread is not included to the student lunch price. In Finland I was used to taking limitless amount of salad and bread in school's cafeteria. I have missed the food in my university and I can appreciate those meals better already. Also in the school some things are done differently than in my university in Lappeenranta. Part of it is because FH Vorarlberg is a university of applied scienses and teaching is more practical. Often I should inform the teacher if I will be absent in classes but along with academic freedom in Finland nobody follows those. Learning is students own responsibility.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähdön aika

Tonnikalaleipiä ja telttailua